Enthousiaste deelnemers bij de Leergang Loopbaan en Leiderschap

Enthousiaste deelnemers bij de Leergang Loopbaan en Leiderschap

Vorig schooljaar heeft de Leergang Loopbaan en Leiderschap bij de Steck in Doetinchem plaats gevonden. Bij de eindpresentatie van de 13 deelnemers werden prachtige opbrengsten voel- en zichtbaar. De deelnemers deden kennis op over verschillende soorten leiderschap, onderzochten het schoolleiderschap en verkenden de aspecten rondom leidinggeven. Dit werd gecombineerd met de verhouding tot de authenticiteit, de kwaliteiten en behoeften van de individuele deelnemers. Dit jaar kan dat weer! Schrijf je vóór 1 oktober in en doe mee. We gaan hieronder in op de inzichten van vorig schooljaar en laten we je weten hoe je je kunt aanmelden. 
 

De leergang in vogelvlucht

Vooraf startte je met een persoonlijke intake met Marjory of José, loopbaancoaches van het Loopbaancentrum Oost Nederland. Daarna vond de start van de zes kennisbijeenkomsten plaats met de hele groep onder leiding van Jasper Diele van De Rolfgroep. Verdeeld over de periode (okt - mrt) waren er twee intervisiebijeenkomsten in twee kleinere groepen. Als afronding is/was er de mogelijkheid tot een persoonlijk loopbaangesprek. 

Zeer waardevol

Aan de enthousiaste reacties van de deelnemers was te zien dat de formule van deze leergang aansloeg. Kennis vergaren, vanuit een veilige setting inhoudelijk en persoonlijk ervaringen uitwisselen en sparren met collega’s, eyeopeners beleven, zelfbewuster worden, kwetsbaar durven zijn… Het werd allemaal als zeer waardevol ervaren! 

Nieuwe inzichten

Bij iedere deelnemer ‘veroorzaakt’ de leergang persoonlijke groei. Het leidt tot meer zelfkennis en draagt bij aan het proces van eigenaarschap en zelfsturing in het persoonlijke leven én natuurlijk ook aan de keuzes op loopbaangebied. En dat kan ertoe leiden dat sommige deelnemers vol overtuiging besluiten geen schoolleider te worden, maar overtuigd leerkracht blijven. Dat is natuurlijk ook een mooi inzicht.  Andere deelnemers willen een specialisme ontwikkelen, omdat dit (voor nu) beter bij hen past. Er zijn ook een aantal deelnemers die de rol en functie van teamleider, unitleider, bouwcoördinator of schoolleider graag verder willen verkennen en daar nu al stappen in zetten. Dat begint meestal met de terugkoppeling naar hun directeuren, P&O-adviseurs en bestuurders. 

Persoonlijke vlucht

De historische cijfers van de leergang laten zien dat deelnemers gaan vliegen op het gebied van (persoonlijk) leiderschap! En wat zou het prachtig zijn als hun talent en ambitie gezien en benut wordt binnen hun organisaties (en daarbuiten). Júist in deze tijd van grote uitdagingen in het onderwijs.

Binnenkort is er weer een leergang! 

Het is bijna weer zover: we starten binnenkort met een nieuwe leergang. Dus, ken je een kandidaat voor deze leergang, of wil je er zelf graag aan deelnemen? Neem dan vóór 1 oktober contact op met: Marjory Vermeegen (m.vermeegen@loopbaancentrum-on.nl) of José Jansen (j.jansen@loopbaancentrum-on.nl). 

Er is maar een beperkt aantal plaatsen dus wees er snel bij…