(Op)nieuw het onderwijs in

(Op)nieuw het onderwijs in

Werken in het onderwijs is betekenisvol, afwisselend en geeft veel voldoening. Daarom maken veel mensen een overstap naar het onderwijs. Droom jij ook van een baan in het onderwijs of wil je weer terug het onderwijs in? Lees dan snel verder, want hoe pak je dat aan?

Oriënteer jezelf

Het is belangrijk je goed op het onderwijsvak te oriënteren. Vraag bijvoorbeeld of je een dag mag meelopen bij een school in de buurt. Ga in gesprek met leerkrachten en onderwijsassistenten uit je kennissenkring en bezoek een open dag op de pabo. 

Welke functies zijn er zoal binnen het onderwijs?

Onderwijsassistent

Een onderwijsassistent ondersteunt de leerkracht. De taken zijn vaak praktisch van aard en variëren van het organiseren van een klasexcursie tot het begeleiden van groepjes leerlingen. Een volledige beschrijving vind je hier.

Leraarondersteuner

Ook een leraarondersteuner ondersteunt de leerkracht maar dan vooral in het geven van onderwijs. Denk aan leerlingbegeleiding en onderwijsondersteuning, onderwijsvoorbereiding en professionalisering. Een uitgebreide beschrijving vind je hier

Voor de functie van leraarondersteuner heb je de opleiding AD PEP nodig. Die kun je volgen via Saxion of Hogeschool Iselinghe.
MH171010-P077.jpg
Opnieuw het onderwijs in 2.jpg

Leerkracht

Een leerkracht in het onderwijs geeft les aan leerlingen in groep 1 tot en met 8 vanuit een pedagogische en didactische aanpak. Een leerkracht houdt zich daarnaast bezig met de individuele ontwikkeling van de leerlingen en de (verbetering van) de onderwijskwaliteit. Hier lees je er alles over.
Om als leerkracht te werken heb je een pabo-diploma nodig. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit diploma te halen. 

Intern begeleider

De Intern Begeleider (IB'er) is binnen een basisschool verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van het zorgbeleid van de school. Je bereidt de uitvoering van het beleid voor, je volgt de ontwikkelingen op het gebied van zorgbeleid en houdt de leerkrachten hiervan op de hoogte. Ook coach je leerkrachten en ondersteun je hen bij het opstellen en uitvoeren van (groeps)plannen en de begeleiding van kinderen met (leer)problemen. Verder ben je het aanspreekpunt voor ouders en directie en geef je leiding aan de leerlingbesprekingen. Je kunt je IB taken ook combineren met het lesgeven.

Schoolleider

Een schoolleider of schooldirecteur geeft integraal leiding aan de hele school, soms inclusief het peuteronderwijs. Hier vind je meer informatie over deze functie.

Wil jij (weer) aan de slag in het basisonderwijs? 

Dan kunnen we jou helpen!

Flexpool

Als leerkracht of onderwijsassistent kun je je aanmelden voor de flexpool. Zo doe je ervaring op bij meerdere scholen en kom je erachter wat het beste bij jou past. 

Zij-instroomtrajecten

Heb je een hbo- of wo-opleiding afgerond? Dan kun je in aanmerking komen voor het zij-instromerstraject. Je combineert dan werken en leren. 

Hieronder kun je het stappenplan downloaden. 

Kijk voor meer informatie over leraar worden en de zij-instroomregeling op de website van de Rijksoverheid. Kijk hier  voor meer informatie over stimuleringsregeling ZiO. 

Je kunt ook de zelftest carrièreswitch naar het onderwijs doen. Informeer ook bij Saxion Hogeschool (Deventer, Enschede) of Iselinge Hogeschool (Doetinchem) naar de mogelijkheden.

Binnen de regio Oost Nederland is er een centraal informatiepunt Zij-instromers. Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met Yvonne Dijkhuizen via 06-57 77 3371 of via y.f.w.m.dijkhuizen@saxion.nl 

MH131014-L036 bewerkt.jpg

Opnieuw voor de klas met het herstarterstraject

  • Heb je al een pabo-diploma en wil je opnieuw in het onderwijs werken?
  • Heb je een pabo-diploma maar sta je nu niet voor de klas?
  • Twijfel je of je (weer) les kunt gaan geven? Dan is het herstarterstraject iets voor jou.

In de regio bieden we maattrajecten aan die bestaan uit stages, klassenbezoeken en coaching on the job of extra scholing.  Samen bepalen we wat je nodig hebt om weer een kansrijke start in het primair onderwijs te maken. In deze flyer lees je er alles over.

Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met Marjory Vermeegen via 06-42 47 02 25 of via m.vermeegen@loopbaancentrum-on.nl

Schoolleider worden?

Wil jij de stap naar schoolleider maken en twijfel je nog? Met de leergang Loopbaan & Leiderschap onderzoek je jouw leidinggevende kwaliteiten. 

Wij bieden deze leergang jaarlijks aan. Meer informatie over deze leergang vind je in deze flyer