Oriënteer jezelf

Oriënteer jezelf

Droom jij ook van een carrière op een basisschool? Of wil je binnen het onderwijs doorgroeien? We helpen je graag bij je oriëntatie hierop. Kom erachter welke functies er mogelijk zijn met de bijbehorende salarissen. En wil je weten of het werken in het onderwijs bij je past? Doe de zelftest, check welke routes er zijn om aan de slag te gaan en loop een dag mee in de praktijk.

Verschillende functies in het primair onderwijs en opleidingsroutes

Onderwijsassistent

Een onderwijsassistent ondersteunt de leerkracht. De taken zijn vaak praktisch van aard en variëren van het organiseren van een klasexcursie tot het begeleiden van groepjes leerlingen. Een volledige beschrijving vind je hier.

Leraarondersteuner

Ook een leraarondersteuner ondersteunt de leerkracht maar dan vooral in het geven van onderwijs. Denk aan leerlingbegeleiding en onderwijsondersteuning, onderwijsvoorbereiding en professionalisering. Een uitgebreide beschrijving vind je hier

Voor de functie van leraarondersteuner heb je de opleiding AD PEP nodig. Die kun je volgen via Hogeschool Saxion of Iselinge Hogeschool.

 

MH171010-P077.jpg
Opnieuw het onderwijs in 2.jpg

Leerkracht

Een leerkracht in het onderwijs geeft les aan leerlingen in groep 1 tot en met 8 vanuit een pedagogische en didactische aanpak. Een leerkracht houdt zich daarnaast bezig met de individuele ontwikkeling van de leerlingen en de (verbetering van) de onderwijskwaliteit. Hier lees je er alles over.
Om als leerkracht te werken heb je een pabo-diploma nodig. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit diploma te halen. Denk aan een pabo-opleiding, een mogelijkheid als zij-instromer of herintreder

Intern begeleider

De Intern Begeleider (IB'er) is binnen een basisschool verantwoordelijk voor de coördinatie en uitvoering van het zorgbeleid van de school. Je bereidt de uitvoering van het beleid voor, je volgt de ontwikkelingen op het gebied van zorgbeleid en houdt de leerkrachten hiervan op de hoogte. Ook coach je leerkrachten en ondersteun je hen bij het opstellen en uitvoeren van (groeps)plannen en de begeleiding van kinderen met (leer)problemen. Verder ben je het aanspreekpunt voor ouders en directie en geef je leiding aan de leerlingbesprekingen. Je kunt je IB taken ook combineren met het lesgeven. Loopbaancentrum Oost Nederland biedt [website] voor je aan. 

Schoolleider

Een schoolleider of schooldirecteur geeft integraal leiding aan de hele school, soms inclusief het peuteronderwijs. Hier vind je meer informatie over deze functie. Benieuwd of dit iets voor je is? Oriënteer je hierop tijdens Leergang Loopbaan en Leiderschap.

Salaris en subsidiemogelijkheden

De actuele salaristabellen voor leraren, onderwijsondersteunend personeel en (adjunct)directeuren in het primair onderwijs vind je op de website van de PO-Raad.

Ben je benieuwd welke subsidies er voor jou gelden? Kijk eens op de onderstaande websites:

MH131014-L036 bewerkt.jpg

Overige interessante websites

  • Goed voorbereid naar de pabo: op deze website vind je informatie over de toetsen en studiematerialen om je op de pabo voor te bereiden.
  • Het Onderwijsloket: Het Onderwijsloket is hét landelijke online platform met alle informatie over werken in het onderwijs in Nederland, en beantwoordt gratis al je vragen.
  • Documentaire Zijwaarts de klas in: in deze documentaire zie je wat een zij-instromer doet.