Duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid

Loopbaancentrum Oost Nederland biedt medewerkers en leidinggevenden antwoord op vragen rondom (interne en externe) mobiliteit, loopbaanbegeleiding en duurzame inzetbaarheid. 

Waar staat duurzame inzetbaarheid (DI) voor? Duurzame inzetbaarheid staat wat ons betreft voor een leven lang vitaal, productief en met plezier in staat zijn om te werken. 

Hoe blijf je fysiek en mentaal gezond gedurende je loopbaan? Dit is geen statisch geheel, maar verandert in de loop van de tijd. Net als kennis, competenties, de rol van het werk en de omgeving waarin je werkzaam bent.

MH131014-L026 bewerkt.jpg
MH140828-PON129.jpg

Aan welke knoppen kun je draaien om te zorgen dat je duurzaam inzetbaar blijft? Wij omarmen hierbij de visie van het Huis van werkvermogen. Het Huis van Werkvermogen bestaat uit de volgende vier dimensies/verdiepingen:

  • Fysiek en geestelijke gezondheid
  • Competenties/ kennis en vaardigheden
  • Normen en waarden/ werkattitude en motivatie
  • Werk

De omgeving zoals familie, vrienden, de samenleving in zijn geheel hebben ook effect op je werkvermogen en je werk-privébalans.  

Iedereen ervaart wel eens onbalans en iedereen gaat hier verschillend mee om. Je mag je werkgever hier bij betrekken want jouw duurzame inzetbaarheid is een zorg van jullie allebei. Uiteindelijk begint  het altijd met het starten van een goed gesprek…. Maar vergeet nooit; de verantwoordelijkheid ligt bij jezelf. 

Ga dus in gesprek met je leidinggevende en zoek samen naar oplossingen en gebruik het Huis van Werkvermogen hierbij. Het Loopbaancentrum Oost Nederland kan je hierbij ondersteunen. Wij hebben diverse mogelijkheden:

  • Voel je onbalans in het werk en twijfel je over je toekomstige loopbaan? Dan kun je bij ons terecht voor loopbaancoaching. Het eerste oriënterende gesprek is gratis.
  • Heb je andere vragen? Wij hebben veel kennis in huis. Onze gecertificeerde Leefstijl en Vitaliteitscoach kan coaching en training verzorgen en is daarnaast gespecialiseerd in stress- en burn-out coaching- en training.
  • Heb je vragen over eerder stoppen met werken of minder werken? Wij organiseren regelmatig workshops en kennissessies in samenwerking met ABP.
  • Heeft je werkgever een contract afgesloten voor de Arbodienstverlening via het Loopbaancentrum? Dan kun je gebruik maken van onze eigen inzetbaarheidscoaches en bedrijfsartsen. Bijvoorbeeld voor het inplannen van een preventief verzuimgesprek als je klachten ervaart.

Wil je meer weten? Ga in gesprek met je leidinggevende en overleg samen of ondersteuning van het Loopbaancentrum Oost Nederland je hierbij kan helpen. Je kunt ook contact opnemen met Marike Timmers-Bossink, Adviseur Duurzame Inzetbaarheid/Coördinator Arbodienstverlening via 06 39 43 95 92 of m.timmers@loopbaancentrum-on.nl